|
|
| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroenergia. Para informações adicionais entre em contato com cnpae.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroenergia. |
Data corrente: |
25/09/2019 |
Data da última atualização: |
17/02/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
STOFFEL, F; SANTANA, W. de O.; FONTANA, R. C.; GREGOLON, J. G. N.; KIST, T. B.; SIQUEIRA, F. G. de; MENDONCA, S.; CAMASSOLA, M. |
Afiliação: |
FERNANDA STOFFEL, Universidade de Caxias do Sul; WESLEI DE OLIVEIRA SANTANA, Universidade de Caxias do Sul; ROSELEI CLAUDETE FONTANA, Universidade de Caxias do Sul; JEAN GUILHERME NOVELLO GREGOLON, Universidade Federal do Rio Grande do Sul; TARSO B. LEDUR KIST, Universidade Federal do Rio Grande do Sul; FELIX GONCALVES DE SIQUEIRA, CNPAE; SIMONE MENDONCA, CNPAE; MARLI CAMASSOLA, Universidade de Caxias do Sul. |
Título: |
Chemical features and bioactivity of grain flours colonized by macrofungi as a strategy for nutritional enrichment. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry, n. 297, 2019. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Agaricus blazei, Auricularia fuscosuccinea and Pleurotus albidus mycelia were obtained in solid-state cultivation (SSC), using grains (brown rice, canjica corn and wheat) as raw material. Colonized grain flours were analysed for their nutritional, physical and physico-chemical characteristics and biological activity in vitro. Wheat flour with P. albidus showed higher values for protein (18.34 g/100 g), ergosterol (0.60 mg/g), mycelial biomass (183 mg/g) and total amino acids (58.34 mg/g). Corn flour with A. fuscosuccinea showed the highest total phenolic content (2.38 mg GAE/g), antioxidant activity in the 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) (8.90 μmol TEAC/g) and 2,2′-Azino-bis (3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid) (ABTS) (16.52 μmol TEAC/g) assay. Wheat flour with P. albidus were more effective at inhibiting of pancreatic lipase (74.5%) and of α-glucosidase (98.2%). In conclusion, grains colonized by macrofungi mycelia through SSC can enrich the nutritional value and the biological activity of the flours, which presents a potential for functional foods. |
Palavras-Chave: |
Antioxidant; Enzymatic inhibition; Mycoprotein. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01799naa a2200241 a 4500 001 2112466 005 2020-02-17 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSTOFFEL, F 245 $aChemical features and bioactivity of grain flours colonized by macrofungi as a strategy for nutritional enrichment.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aAgaricus blazei, Auricularia fuscosuccinea and Pleurotus albidus mycelia were obtained in solid-state cultivation (SSC), using grains (brown rice, canjica corn and wheat) as raw material. Colonized grain flours were analysed for their nutritional, physical and physico-chemical characteristics and biological activity in vitro. Wheat flour with P. albidus showed higher values for protein (18.34 g/100 g), ergosterol (0.60 mg/g), mycelial biomass (183 mg/g) and total amino acids (58.34 mg/g). Corn flour with A. fuscosuccinea showed the highest total phenolic content (2.38 mg GAE/g), antioxidant activity in the 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) (8.90 μmol TEAC/g) and 2,2′-Azino-bis (3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid) (ABTS) (16.52 μmol TEAC/g) assay. Wheat flour with P. albidus were more effective at inhibiting of pancreatic lipase (74.5%) and of α-glucosidase (98.2%). In conclusion, grains colonized by macrofungi mycelia through SSC can enrich the nutritional value and the biological activity of the flours, which presents a potential for functional foods. 653 $aAntioxidant 653 $aEnzymatic inhibition 653 $aMycoprotein 700 1 $aSANTANA, W. de O. 700 1 $aFONTANA, R. C. 700 1 $aGREGOLON, J. G. N. 700 1 $aKIST, T. B. 700 1 $aSIQUEIRA, F. G. de 700 1 $aMENDONCA, S. 700 1 $aCAMASSOLA, M. 773 $tFood Chemistry$gn. 297, 2019.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Agroenergia (CNPAE) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registros recuperados : 12 | |
2. | | HARTMANN, C.; FONTANA, R. C.; SIQUEIRA, F. G. de; CAMASSOLA, M. Produção de enzimas lignolíticas por diferentes espécies de basidiomicetos em cultivo em estado sólido. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENGENHARIA QUÍMICA - COBEC, 21.; Encontro Brasileiro sobre o Ensino de Engenharia Química - ENBEQ, , 2016, Fortaleza, CE. [Anais ...]. São Paulo: Associação Brasileira de Engenharia Química, 2016.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
| |
4. | | BASSO, V.; DILON, A. J. P.; FONTANA, R. C.; MACHADO, J. C.; LEDO, F. J. da S.; CAMASSOLA, M. Avaliação de diferentes genótipos de capim elefante (Pennisetum sp.) para produção de celulases e xilaneses. In: Encontro de Jovens Pesquisadores, 19. / Mostra Acadêmica de Inovação Tecnológica, 1., 2011, Caxias do Sul. Resumos...Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
| |
5. | | BASSO, V.; FONTANA, R. C.; MACHADO, J. C.; LEDO, F. J. da S.; DILLON, A. J. P.; CAMASSOLA, M. Potencial de diferentes genótipos de capim elefante (Pennisetum sp.) para produção de celulases e xilanases. In: ENCONTRO DE JOVENS PESQUISADORES, 20.; MOSTRA ACADÊMICA DE INOVAÇÃO E TECNOLOGIA, 2., 2012, Caxias do Sul, RS. Resumos. Caxias do Sul: Universidade de Caxias do Sul, 2012.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
| |
7. | | STOFFEL, F; SANTANA, W. de O.; FONTANA, R. C.; GREGOLON, J. G. N.; KIST, T. B.; SIQUEIRA, F. G. de; MENDONCA, S.; CAMASSOLA, M. Chemical features and bioactivity of grain flours colonized by macrofungi as a strategy for nutritional enrichment. Food Chemistry, n. 297, 2019.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
| |
8. | | SILVA, E. A. da; MENDES, T. D.; PACHECO, T. F.; CAMPANHA, R. B.; WISCHRAL, D.; MENDONCA, S.; CAMASSOLA, M.; SIQUEIRA, F. G. de; SOUZA JUNIOR, M. T. Colonization of oil palm empty fruit bunches by basidiomycetes from the Brazilian cerrado: deconstruction of biomass. Biofuels, Bioproducts and Biorefining, 2022. First onlineTipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
| |
9. | | SILVA, E. A. da; MENDES, T. D.; PACHECO, T. F.; WISCHRAL, D.; SANTOS, D. C. dos; MENDONCA, S.; CAMASSOLA, M.; SIQUEIRA, F. G. de; SOUZA JUNIOR, M. T. Colonization of oil palm empty fruit bunches by basidiomycetes from the Brazilian cerrado: enzyme production. Energy Science & Engineering, v. 10, p. 1189-1201, 2022.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
| |
10. | | BASSO, V.; MACHADO, J. C.; LEDO, F. J. da S.; CARNEIRO, J. da C.; FONTANA, R. C.; DILLON, A. J. P.; CAMASSOLA, M. Different elephant grass (Pennisetum purpureum) accessions as substrates for enzyme production for the hydrolysis of lignocellulosic materials. Biomass and bioenergy, n. 71, p. 155-161, 2014.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
| |
11. | | SCHNEIDER, W. D. H.; FONTANA, R. C.; BAUDEL, H. M.; SIQUEIRA, F. G. de; RENCORET, J.; GUTIERRZ, A.; EUGENIO, L. I. de; PRIETO, A.; MARTINEZ, M. J.; MARTINEZ, A. T.; DILLON, A. J. P.; CAMASSOLA, M. Lignin degradation and detoxification of eucalyptus wastes by on-site manufacturing fungal enzymes to enhance second-generation ethanol yield. Applied Energy, v. 262, 2020.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
| |
12. | | SCHNEIDER, W. D. H.; LOSADA, C. B.; MOLDES, D.; FONTANA, R. C.; SIQUEIRA, F. G. de; PRIRTO, A.; MARTíNEZ, M. J.; MARTÍNEZ, A. T.; DILLON, A. J. P.; CAMASSOLA, M. A sustainable approach of enzymatic grafting on Eucalyptus globulus Wood by Laccase from the newly isolated white-rot basidiomycete Marasmiellus palmivorus VE111. ACS Sustainable: chemistry & engeineering. 13418-13424Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
| |
Registros recuperados : 12 | |
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|